z alpinizmom skozi zivljenje apr1912.4.2019 - Z ALPINIZMOM SKOZI ŽIVLJENJE MARIJE IN ANDREJA ŠTREMLJA

Za društvo je bil petek 12. april nekaj posebnega. V dvorani Vinske kleti smo gostili znana slovenska alpinista, zakonca Štremfelj. Alpinista, gorska vodnika, starša, stara starša – ne nujno v tem vrstnem redu, nedvomno pa v polnem pomenu besede.

Človeka, ki zajemata življenje s polno žlico in se ničemur, kar ljubita, ne odpovedujeta, pa čeprav gre za skoraj nezdružljivo aktivno gorništvo in pozorno starševstvo. Z ogromno energije lahko uspe, zatrjujeta. Združila ju je ljubezen do lepote stvarstva, do narave in seveda gora in plezanja, s čimer sta se srečala že v mladosti. Odkrito sta spregovorila o svojih družinah, ki so jima bile vedno v veliko oporo, pa o alpinistični poti, ki je seveda vseskozi nevarna, a tudi lepa. Dala jima je ogromno neverjetnih doživetij, pa tudi globokih spoznanj o smislu življenja. Vesela in hvaležna sta za svojo družino s tremi otroki. Kot je odkrito povedal Andrej, je bila družina s tremi otroki vedno pred alpinizmom zlasti po ženini zaslugi. Omenila sta pomoč širše družine, ko sta se pripravljala in odpravljala na zahtevne alpinistične podvige ter otroke pustila doma. Vsekakor pa nista mogla mimo njunih najvidnejših podvigov. Za Andreja je bil vsekakor podvig, ko sta leta 1979 skupaj z Nejcem Zaplotnikom, v takratni jugoslovanski odpravi osvojila Mont Everest.   Povzpel se je še na sedem drugih osemtisočakov. Udeležil se je več kot 20 odprav v nepalski Himalaji ter kot inštruktor deloval v slovenski šoli za nepalske gorske vodnike v Manangu. Plezal je tudi v Patagoniji, Pamirju in ZDA. Leta 1991 sta z ženo Marijo postala prvi zakonski par na 8848 metrov visokem očaku, zapisana v Guinnesovo knjigo rekordov. Kot prvi slovenski alpinist je prejel zlati cepin za življenjsko delo. Marija pa je prva Slovenka in trinajsta ženska na svetu, ki je stala na strehi sveta. Tudi ona se ponaša z osvojenimi 4 osemtisočaki.

Miranu Klanjščeku se zahvaljujemo, da je to tega dogodka sploh prišlo. Nad tako številčnim obiskom smo bili nadvse zadovoljni in presenečeni. Večer smo v     sproščenem kramljanju ob kozarčku briškega in polnih mizah zaključili pozno v noč. Potrudili se bomo pripraviti še kakšen podoben večer.

Zapisala: Iva Šibav

 klet 1 KLET 2 klet4 klet5