17 06 BEVKOV VRH17.6.2018 - VRH SVETIH TREH KRALJEV

Na lepo nedeljsko jutro smo se odpeljali proti Cerknemu čez Kladje v Poljansko dolino. Na Trebiji smo zavili desno proti Žirem. Ustavili smo se v Andi Žiri (družinsko podjetje).


Lastnika Marjan in Irena sta nam kljub nedelji in obilici dela, z veseljem predstavila proizvodnjo, kjer so se med mnogimi drugimi tiskale tudi naše majice in bunde. V bližini je sledil ogled muzeja Stara šola, kjer je nazorno prikazana stara čevljarska obrt in zgodovina Žirov. Pot nas je peljala dalje proti Rovtam. Ker pa smo planinci, smo to tudi opravičili. Izstopili smo v Sopotu. Ime je verjetno dobilo po stičišču več poti. Dalje smo se odpravili peš proti Vrhu svetih treh kraljev. Tam gor nas je pričakala cerkvica in razgled vse od Ljubljanske kotline prek Julijcev čez Blegoš tja do Karavank. Sledil je kratek spust ter kosilo v Smrečju. Okrepčani smo se odpeljali dalje mimo Račevskega jezera. Tega sestavljajo tri kotanje: Račevsko jezero, malo Račevsko jezero in suha kotanja. Leži med Žirovskim vrhom in Rovtami. Skozi zgodovino se je celotno jezero večkrat samo izpraznilo in ravno tako ponovno napolnilo. To pa zato, ker je na prehodu iz alpskega v dinarski svet. Je na stiku med nepropustnimi permskimi plastmi grodeskih skriljavcev in peščenjakov ter prepustnimi skladi sivih apnencev in dolomitov, ravno tako permske starosti. Ko je polno je dolgo 120m,široko100m,globoko 5,5m,povprečno pa 2,9m. Danes je zopet le mlakuža. Peljali smo se dalje v Lavrovec na domačijo, kjer so nam prikazali celoten postopek ročne izdelave Idrijskih žlikrofov. Vse to smo tudi poskusili. Bil pa je tudi čas borovnic in marsikdo se je veselo podal v gozd, da jih je lastnoročno nekaj nabral.
Tukaj se je naš izlet zaključil. Sledila je še vožnja po drugi strani hriba po dolini reke Račeve do Žirov in dalje proti domu. Hvala vsem, ki so sodelovali z nami in nam tako popestrili naš junijski izlet.

Zapisala: Sonja Erzetič

17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV1 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV2 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV3 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV4 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV5 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV6 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV7 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV8 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV9 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV10 17 06 VRH SVETIH TREH KRALJEV11