2.6.2019 - POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE

Kategorija
Aktualno
Datum
02.06.2019 00:00
Priponka

15. POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE 


Planinsko društvo Brda že petnajstič organizira pohod po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, ki ga poznamo pod imenom »POHOD OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE«. Na pohodu se nam na posameznih točkah odpirajo popolnoma drugačni razgledi po Brdih, ki naše kraje predstavijo v vsej njihovi razgibanosti in raznolikosti. Trasa pohoda poteka po severnem delu Brd, delno po poti »ČMPEVKA« in delno po drugih poteh.


Datum pohoda: nedelja, 02.06.2019
Zbirno mesto: Klet Brda na Dobrovem v Brdih (parkiranje je urejeno na dvorišču kleti in v njeni okolici)
Začetek pohoda: od 8.00 do 10.00 ure (na pot se odpravite kadarkoli - proga je zelo dobro označena)
Dolžina pohoda: 11 km  (trasa pohoda označena v priponki)
Trajanje pohoda: 3,5 do 4 ure
Skupni vzpon na poti: 350 m
Najvišja točka: 300 m
Startnina: 10€ (otroci do 12 let ne plačajo startnine)
(Plačilo startnine prinaša: osvežilne napitke na dveh postajah ob poti; na eni od postaj boste lahko poskušali briške češnje, oljčno olje, frtaljo in domače pecivo. Na koncu vas čaka pašta, pijača in darilo.)
Da bomo malo poskrbeli za varovanje narave, boste ob plačilu startnine prejeli steklen kozarec za pijačo ob poti.
Pohod je razgiban, vendar nezahteven, zato je primeren za vse, ki radi hodijo. Pot poteka po cestah in kolovozih. Za hitrejši utrip poskrbita vzpona v Vedrijan in Višnjevik. Zadostuje lažja pohodna obutev.
Hoja na lastno odgovornost!
Pohodnike naprošamo, da ne lomijo vej na češnjah ob poti in s tem povzročajo škodo.

Zaradi lažje organizacije pohoda udeležence naprošamo, da se predhodno prijavijo (do 27.05.2019), na elektronsko pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. Posamezniki nam prosimo sporočite ime, priimek in kraj, za skupine pa zadostuje število udeležencev, kraj ali društvo in ime vodje skupine.
Le za pravočasno prijavljene posameznike in skupine bomo lahko zagotovili topel obrok na koncu pohoda in darilo.
Za informacije lahko kličete na tel. 031 393 776 (Bojan).

Opis pohoda!
Pohod »OD ČEŠNJE DO ČEŠNJE« se tako imenuje, ker se začne in konča pri češnji, ki je bila na začetku drugega pohoda zasajena pod Kletjo Brda. Ta je sedaj stara že 14 let.
Trasa pohoda bo dobro označena z usmerjevalnimi tablami, rdeče-belimi trakovi, na prehodih preko glavnih cest bodo redarji.
Od Kleti Brda se bomo odpravili mimo Drnovka proti SV v smeri Vedrijana. Pri »Plahtonu« bomo cesto zapustili in se usmerili v dolino potoka Govajnik. Hodili bomo med vinogradi in sadovnjaki. Desno nad dolino se vidi vas Imenje, nas pa bo čakal vzpon v vas Vedrijan, ki je znana po posebnem narečju. Pod vasjo bomo lahko videli novost v Brdih, nasad sivke in mandarin. Pri cerkvi nas čakajo lepi razgledi. Vas je dolga in ozka, tako da se bomo hitro spustili na drugo stran. Prečili bomo potok Vedrijanšček in šli desno, do bivšega mlina, na to nas bo spomnilo mlinsko kolo ob poti. Tam se bomo pred nadaljevanjem vzpona malo odpočili in osvežili.
Na slemenu na koncu doline leži Vrhovlje, najvišje ležeča vas v Brdih. Naša pot pa zavije levo v breg. Naš naslednji cilj je ena od redkih še ohranjenih starih briških hiš v zaselku Furlanišče.
Cesta se še vzpenja in bolj in bolj se nam odpirajo čudoviti razgledi na vse strani. Pod nami so Brda, tržaški zaliv, furlanska nižina, italijanski hribi. V bližini so vasi severnih Brd, desno stoji nov vinograd, krožno zasajen okrog Velika vrha. Smo na najvišji točki pohoda in pot se bo samo še spuščala.
Mimo Višnjevika, rojstnega kraja avtohtone briške trte Rebule, se bomo spustili v Gradno in se tam malo osvežili. Nad cesto, ki pelje v Višnjevik, se nahaja najstarejši novodobni briški oljčnik, zasajen konec 70. let prejšnjega stoletja. Ta predstavlja začetek vračanja oljk v Brda, kjer se ponovno prideluje odlično oljčno olje, »uelje po domače.
Pot nas bo usmerila nazaj proti Dobrovemu. Skozi gozd ali bolj »frato« se bomo spuščali v dolino potoka Šebeč. Prišli bomo med same vinograde in jih v cikcaku prehodili. Mimo češnje, omenjene na začetku tega opisa, bomo prispeli na naš cilj v Kleti na Dobrovem.
Vabljeni v Brda!

 

 

 

 
 

Vsi datumi

  • 02.06.2019 00:00

Poganja iCagenda