Odgovorna oseba: Bojan Bužinel; Naslov: Trg 25. maja 2, 5212 Dobrovo v Brdih; Telefon: 031 393 776;  E-naslov: pdbrda@pzs.si

Poti po Brdih

POTI ČEŠNJEVEGA CVETA

Urejenih je 9 poti. Vse so krožne. Sedem se jih prične in konča pri TIC-u v gradu na Dobrovem, dve pa sta izven tega kroga. Imena so dobile po starih sortah češenj, ki so bile ali so še vedno prisotne v Brdih. Ena od njih pa je poimenovana Gradnikova učna pot.  Poti so označene s smernimi tablami v različnih barvah in da si obiskovalci ne bi lomili jezika ob branju nekaterih imen, so označene še s številkami. Izbrana imena starih sort češenj so namenoma napisana nekako tako, kot jih Brici izgovorimo. Ker pa so smerne table postavljene samo v glavnih križiščih, so poti dodatno označene-markirane. Uporabljena je standardna okrogla rumeno bela markacija, ki se uporablja za turistične poti. Poleg tega so uporabljene puščice ali črte rumene barve, narisane na vertikalnih objektih ali na tleh.

Pri gradu na Dobrovem je postavljen večji zemljevid z vrisanimi potmi in če ga bolje pogledate vam bo jasno, zakaj se nam je utrnila ideja, da poti poimenujemo POTI ČEŠNJEVEGA CVETA. Pet glavnih poti okrog Dobrovega tvori pet venčnih listov – češnjev cvet.

Opozorilo: nekatere poti potekajo preko potokov, ki jih v dneh, ko je veliko dežja ni možno prečkati. To velja za Čmpevko, Črnico, Kozanko in Bjlo Cpiko.

Vabljeni da si jih pobliže ogledate ČMPEVKO, ČRNICO, DRUGMBERNCO, KOZANKO, PRVAČNCO, BJLO CPIKO, TRCINKO in KARNJUKO. Poleg njih pa še GRADNIKOVO UČNO POT z drugačno zanimivo vsebino.

ZEMLJEVID POTI LAHKO DOBITE V: Turistično informativnem centru "TIC Brda" v gradu na Dobrovem.

IMENA POTI:

POT 1 Dobrovo-Gradno-Vedrijan-Dobrovo ČMPEVKA

POT 2 Dobrovo-Slavče-Hlevnik-Neblo-Fojana-Dobrovo ČRNICA

POT 3 Dobrovo-Imenje-razgledni stolp-Šmartno-Biljana-Dobrovo  DRUGMBERNCA

POT 4 Dobrovo-Medana-Kozana-Biljana-Dobrovo KOZANKA

POT 5 GRADNIKOVA UČNA POT Dobrovo-Medana

POT 6 Dobrovo-Kozlink-Jordano-Ceglo-Berjač-Medana-Dobrovo PRVAČNCA

POT 7 Dobrovo-Barbana-Grotišče-Ceglo-Oblanč-Medana-Dobrovo BJLA C'PIKA        

POT 8 Peternel-Nozno-Slapnik-Peternel TRCINKA (izven kroga)

POT 9 Hum-Podsabotin-Kojsko-Hum KARNJUKA (izven kroga)

Smerne table za označitev poti         

Zadnjič posodobljeno (Sobota, 13 Maj 2017 10:53)

Več ...